Aurinkopaneelit ja -keräimet
Miten voit saada sähköä ja lämpöä helposti ja edistää samalla kestävää kehitystä? Asenna aurinkopaneeli tai aurinkokeräin talosi katolle. Jos asut tai työskentelet kerrostalossa, tällaisista asioista päättää tietysti taloyhtiösi. Siitä pitää keskustella muiden taloyhtiön kokouksissa. Jos päätät itse energianlähteestä, voit hyödyntää aurinkoenergiaa heti, kun pystyt.
Sinä olet varmaan nähnyt aurinkopaneeleita rakennusten katoilla. Tiedätkö, miten aurinkopaneelit toimivat oikeastaan? Entä, tiedätkö, mitä asioita sinun pitää muistaa hankkiessasi niitä? Jatka tämän tekstin lukemista, niin tiedät näistä asioista varmasti.


Aurinkopaneelin toimintaperiaate
Aurinkopaneelit koostuvat useista kennoista. Näitä kennoja tehdään piistä, tumman sinisestä tai harmaasta alkuaineesta. Piikennot sitovat itseensä auringonsäteiden fotoneita. Sanotaan, että fotonit absorboituvat piikennoon. Fotonien energia siirtyy piin atomeihin, jolloin niistä lähtee elektroneja liikkeelle.
Piikennon ylä- ja alapinnan välille muodostuu jännite elektronien virran vuoksi. Kun piikennoja kytketään sarjaan isoon paneeliin, saadaan haluttu määrä jännitettä. Sen takia aurinkopaneeleissa on niin paljon tumman harmaita tai tumman sinisiä piikennoja, mahdollisimman suuren jännitteen luomiseksi.

Sähkön siirtyminen käyttöön
Aurinkopaneelin tuottama sähkö on tasavirtaista. Se tarkoittaa, että elektronien virta on koko ajan samaan suuntaan. Sinun käyttämäsi sähkölaitteet toimivat kuitenkin vaihtovirralla, missä virran suunta vaihtuu jatkuvasti. Sen takia aurinkopaneeleihin on yhdistetty invertteri, laite, joka muuttaa tasavirtaisen sähkön vaihtovirtaiseksi.
Invertteristä sähkö jatkaa virtaustaan erotuskytkimen läpi sähköpääkeskukseen. Tästä keskuksesta sähkö siirretään joko akkuihin, sähkölaitteisiin tai sähköverkkoon tilanteen mukaan.
Mitä aurinkopaneelin hankinta maksaa?
Mietitkö aurinkopaneelien hankkimista? Ensinnäkin sinun on hyvä tietää, että aurinkopaneelit ovat kalliita. Niiden hinta on laskenut viime vuosina, mutta ei paljon. Sinun ei tarvitse kuitenkaan tarvitse maksaa niistä täyttä hintaa. Voit saada taloudellista tukea niiden hankkimiseen.
Jos hankit aurinkopaneeleita kotitalouteen, sinulle voidaan myöntää 40 % vähennystä asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta. Jos sinulla on yritys tai yhteisö, voit saada 15 % energiatukea verottomasta kokonaishinnasta.
Paneelien sähköntuotto on tehokasta, mutta sähkön varastointi on hankalampaa, koska akkuja ei ole kehitetty kovin pitkälle. Voit käyttää sähkövarastona myös lämminvesivaraajaa tai sähköautoa.
Jos hankit aurinkopaneelin ja invertterin, sinun ei tarvitse vaihtaa niitä uusiin pitkään aikaan. Aurinkopaneelit kestävät 25-35 vuoden käyttöä ja ne tarvitsevat vain vähän huoltoa. Invertteri kestää käytössä myös kauan, jopa 15 vuotta.

Miten paneelit kannattaa asentaa?
Ole huolellinen aurinkopaneelin asentamisessa. Sen suuntaus ja asennuskulma vaikuttavat hyötysuhteeseen. Mitä suurempi hyötysuhde, sitä enemmän saat sen energiaa käyttöön. Sinun kannattaa arvioida hyvin sähkön kulutuksesi ja mitoittaa paneelijärjestelmä sen mukaan.
Asenna aurinkopaneelit niin, että auringonsäteet osuvat niihin koko päivän ajan, mitä suoremmin sen parempi. Ne eivät saa joutua puiden tai rakennusten varjoon. Jos paneeleita ei voi asentaa katolle, ne voi asentaa myös maahan telineisiin. Niiden pitää vain olla lähellä sähköpääkeskusta, koska energiaa häviää sitä enemmän, mitä pidempi etäisyys on paneeleista sähköpääkeskukseen.
Muuta tietoa aurinkoenergiasta
Jos sinun aurinkopaneelisi tuottavat sähköä yli oman tarpeen, voit siirtää ylimääräisen sähkön sähköverkkoon. Voit mitata siirretyn sähkön määrää kiinteistön sähkömittarilla.
Auringon lämpösäteilyn voimakkuus vaikuttaa tietysti aurinkosähkön kannattavuuteen. Säteily on sitä heikompaa, mitä kauemmaksi mennään päiväntasaajasta pohjoiseen tai etelään. Se johtuu siitä, että auringonvalo paistaa viistosti maahan. Auringonvalo on silti tarpeeksi voimakasta sähköntuotantoon vielä Etelä- ja Keski-Suomen leveysasteilla, noin 850-950 kWh neliömetriä kohti.
Mitä etuja saat, kun tuotat sähköä omilla aurinkopaneeleilla? Ainakin säästät ostosähkössä ja sähköverossa. Lisäksi voit olla ylpeä ja iloinen siitä, että käyttämäsi sähkö on peräisin uusiutuvasta energianlähteestä. Voit myös tienata rahaa myymällä ylimääräisen sähkön sähköyhtiölle.

Lämmitystä Auringon avulla
Entä sitten aurinkolämpö? Siitä voi olla sinulle höytyä yhtä paljon kuin aurinkosähköstä. Siinä käytetään nimensä mukaisesti Auringon lämpöä. Aurinkokeräimissä on tummaa kuparipeltiä, jonka alapuolella on putkisto. Putkistossa kiertää vesi-glykoliseos, mikä ei jäädy pakkasella. Se siirtää Auringon energian lämminvesivaraajaan.
Kierukka lämmittää veden varaajan alaosassa. Sen jälkeen lämmön menettänyt seos pumpataan takaisin aurinkokeräimeen, ja kierto alkaa uudestaan. Systeemiä ohjaava ohjausyksikkö tasaa aurinkokeräimen ja varaajan lämpötilat. Se käynnistää pumpun, kun keräimen lämpötila on noussut kuusi astetta varaajan lämpötilaa suuremmaksi. Kun lämpötilojen eroa on vain kaksi astetta, pumppu pysähtyy.

Aurinkokeräinten käyttö
Aurinkokeräimiä on kolmea eri tyyppiä: tasokeräin, tyhjiöputkikeräin ja kuumailmakeräin. Keräimen hyötysuhde ja tuotto ovat parhaimmillaan matalissa lämpötiloissa. Koko lämpöjärjestelmä pitää siis suunnitella matalalämpöjärjestelmäksi.
Matalista lämpötiloista huolimatta sinun ei tarvitse tinkiä arjen mukavuuksista, kuten lämpimästä käyttövedestä. Muista kuitenkin, että aurinkolämpöjärjestelmä on vain osa koko lämmitysjärjestelmästä. Jos käytät sitä, kiinnitä huomiota järjestelmän kokonaisuuteen ja Auringon energian hyödyntämisen tapaan.
Oletko kiinnostunut aurinkoenergiasta? Lue lisää aiheesta näiltä sivustoilta:
https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/aurinkolampo
https://www.energiakauppa.com/Aurinkolaempoe
https://www.sundial.fi/category/3/aurinkolampo
https://aurinkosahkotukku.fi/tuotekategoria/aurinkopaneelit/
Linkki etusivulle: https://www.kestava-kehitys.com/