Biokaasun edut
Oletko kuullut tai lukenut jotain biokaasusta? Tiedät varmaan, että se on ympäristöystävällistä polttoainetta. Se on hyvä fossiilisten polttoaineiden korvike ja siten avuksi kestävässä kehityksessä. Lue tästä tarkemmin, mistä biokaasua tehdään ja mitä etuja sen käytöllä on.

Biokaasua syntyy luonnossa, kun mikrobit hajottavat orgaanista ainesta hapettomissa oloissa. Aines on tullut eläviltä tai kuolleilta eliöiltä: kasveilta, eläimiltä ja sieniltä. Kun liikut luonnossa, kuten vaikka metsässä, joka puolella ympärilläsi muodostuu biokaasua, kuitenkin niin vähän, ettet huomaa sitä.
Myös ihmiset voivat tuottaa biokaasua tuotantolaitoksissa. Alla on kuva sellaisesta laitoksesta. Siellä biokaasua tehdään biojätteistä, kuten jätevesilietteestä, lannasta ja kasvibiomassasta. Ainoastaan puumassa ei sovellu biokaasun tuottamiseen. Yksi suuri biokaasun tuottaja on Gasum-yhtiö. Sillä on 17 eri laitosta Suomessa ja Ruotsissa.

Biokaasu ei kelpaa raakana polttoaineeksi. Se koostuu metaanista, hiilidioksidista ja rikkiyhdisteistä. Kaasu pitää jalostaa epäpuhtauksien poistamiseksi. Näin tehdään polttoaineeksi sopivaa biometaania.
Biometaanin polttamisesta vapautuu hiilidioksidia, mutta sinun ei tarvitse pelätä, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaisi sen takia. Biometaanin hiilidioksidi on otettu luonnon normaalista kiertokulusta. Se vain palaa kiertokulkuun, kun biometaania poltetaan.

Biometaania käytetään jo nyt paljon autojen polttoaineina. Voit muuttaa bensiini- tai dieselauton biokaasulla toimivaksi. Sellainen muutos maksaa tietysti jotain, noin 2000-4000 euroa. Voit saada siihen 1000 euron tuen, mutta se peritään takaisin 5-7 vuodessa käyttövoimaverona. Dieselauton muuttaminen on kalliimpaa kuin bensiiniauton muuttaminen, ja auto tarvitsee edelleen dieseliä polttoaineeksi biokaasun lisäksi.
Ihmetteletkö, miten biokaasuauton voi tankata? Se ei ole yhtä yksinkertaista kuin bensiinin tai dieselin tankkaaminen. Ne ovat nesteitä, ja ne valuvat alaspäin. Kaasu voi sen sijaan kohota ylös.

Kun biokaasuautoa tankkaaminen aloitetaan lukitsemalla tankkauspistooli auton tankkiin. (Yläpuolella on kuva siitä.) Seuraavaksi jälkeen painetaan nappia, ja auton tankki täytetään biometaanilla automaattisesti 3-5 minuutissa. Kun tankkaus loppuu, pistoolin lukitus avataan, ja sen voi irrottaa tankista.
Pitää olla paljon biokaasun tankkausasemia, jotta biokaasulla toimivilla autoilla voidaan ajella. Gasum ei ole perustanut asemia Suomeen vielä kovin paljon, ja se hillitsee biokaasuautojen yleistymistä.

Jos harkitset biokaasuauton hankkimista, käänny Seatin, Skodan, Iveco tai Volkswagenin puoleen. Ne valmistavat sekä henkilöautoja että hyötyajoneuvoja, jotka toimivat biokaasulla.
Kun mietit edellä mainittuja asioita, ymmärrät varmaan, että biokaasun käyttö on hyvä keino hillitä ilmastonmuutosta niin. Biometaania polttamalla voit ajaa autoa, käyttää kaasuhellaa tai hankkia sähköä ja lämpöä rakennuksessa.
Biokaasun valmistukseen menevät esimerkiksi biojätteet, mitä heität pois: homehtuneet leivät, hedelmien ja munien kuoret, teepussit ja kahvin suodatinpussit. Ennen vanhaan ihmiset saattoivat ruokkia biojätteillä maatilojen eläimet, kuten siat. Nykyaikana ne toimivat ympäristöystävällisen polttoaineen raaka-aineina.
Biokaasun hyödyt eivät rajoitu vain sen polttamiseen. Peltoja voidaan lannoittaa kaasun valmistuksen yhteydessä syntyneestä jäännöslietteestä. Siitä tehdään kierrätyslannoitetta. Se sisältää kaikki peltomaiden tarvitsemat aineet. Niiden käyttö on parantaa maan kasvukuntoa ja peltomaan multavuutta. Lisäksi ravinteiden kierto parantuu. Kierrätyslannoitteiden käyttö säästää myös lannoitekustannuksia.
Hyödyllisiä linkkejä:
https://kaasuautoilijat.fi/tag/biokaasuauto/
https://www.gasum.com/yksityisille/valitse-kaasuauto/kaasuautomallit/
https://www.gasum.com/yksityisille/tankkaa-kaasua/tankkausasemat/
https://www.gasum.com/yksityisille/tankkaa-kaasua/kaasuauton-tankkaaminen/
https://www.gasum.com/yksityisille/tankkaa-kaasua/miksi-biokaasu/
https://www.gasum.com/kaasusta/biokaasu/biokaasu/
https://www.gasum.com/Yrityksille/mukaan-kiertotalouteen/kierratyslannoitteet/
Linkki etusivulle:
https://www.kestava-kehitys.com/