Hyvä ja laadukas koulutus kaikille
Yksi kestävän kehityksen tavoitteista on taata hyvä ja laadukas koulutus kaikille sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.
Kehitysmaissa 57 miljoonaa lasta jää koulujärjestelmän ulkopuolelle. Maailmanlaajuisesti 103 miljoonaa nuorta on ilman lukemiseen tarvittavia perustaitoja.

Varhaiskasvatus on tärkeä osa oppimista. Yllä on kuva siitä. Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Latinalaisessa Amerikassa siihen pääsee kuitenkin vain yhdeksän lasta kymmenestä. Köyhimmissä kehitysmaissa on huonommat mahdollisuudet siihen, ja siellä esikouluun pääsee vain 40 prosenttia lapsista.
Erot koulunkäyntimahdollisuuksissa vaikuttavat koko elämän ajan ja ne rajaavat mahdollisuuksia. Sen takia huonoissa lähtökohdissa olevien ihmisten koulutus on turvattava. Erityistä huomiota tarvitsevat vammaiset lapset, alkuperäiskansojen lapset ja yleisesti köyhillä alueilla asuvat lapset tarvitsevat erityistä huomiota.
Alatavoitteet, joilla koulutusta lisätään:
Millä keinoilla varmistetaan hyvä ja laadukas koulutus kaikille? Kaikki saavat päätökseen ilmaisen, tasa-arvoisen ja laadukkaan perus- ja keskiasteen koulutuksen, joka johtaa olennaisiin ja tehokkaisiin oppimistuloksiin.
Kaikilla on mahdollisuus laadukkaaseen varhaislapsuuden kehitykseen ja hoitoon sekä perusasteen koulutukseen valmistavaan esiopetukseen. Alla on kuva perusasteen opetuksesta Afrikassa.

Kaikilla on mahdollisuus edulliseen ja laadukkaaseen tekniseen, ammatilliseen ja kolmannen asteen koulutukseen korkea-asteen koulutus mukaan lukien.
Täytyy lisätä merkittävästi niiden nuorten ja aikuisten määrää, joilla on työllistymiseen, säällisiin työpaikkoihin ja yrittäjyyteen tarvittavat taidot, kuten tekninen ja ammatillinen osaaminen.
Täytyy poistaa sukupuolten eriarvoisuus koulutuksessa ja varmistaa heikossa asemassa oleville, kuten vammaisille, alkuperäiskansoille ja huono-osaisille lapsille, yhtäläinen mahdollisuus kaiken tasoiseen koulutukseen ja ammatilliseen valmennukseen.

Täytyy huolehtia, että kaikki nuoret ja merkittävä osa aikuisista ovat luku- ja laskutaitoisia.
Täytyy varmistaa, että kaikki oppijat saavat kestävän kehityksen edistämiseen tähtäävät tiedot ja taidot. Se tarkoittaa esimerkiksi kestäviä elämäntapoja, ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, rauhan ja väkivallattoman kulttuurin edistämistä.
Lisää alatavoitteita koulutuksen edistämiseksi: https://www.ykliitto.fi/hyva-koulutus
Miten sinä voit edistää tätä asiaa
Mietit varmaan, mitä sinä itse voit tehdä, jotta saadaan hyvä ja laadukas koulutus kaikille. Tue jotenkin hyväntekeväisyysjärjestöä, joka edistää lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia.
Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä köyhimpien ihmisten hyväksi ja edistää heidän mahdollisuuksiaan laadukkaaseen koulutukseen. Järjestö työskentelee 12 maassa, missä hätä on suuri, esimerkiksi Ukrainassa. Toimintaa ohjaavat tasa-arvo, syrjimättömyys ja vastuullisuus. Voit tukea Kirkon Ulkomaanapua kerta- tai kuukausilahjoituksella sekä valita itse lahjoituskohteen.

Pelastusarmeijan kummilapsityötä tukemalla voit myös helpottaa lasten koulunkäyntiä ja ruoan saantia kehitysmaissa. Lapset saavat myös ohjausta asioissa, jotka liittyvät heidän kehitykseensä. Pelastusarmeijan kansainvälinen yhteistyö antaa hyvät yhteydet avustuskohteisiin.
Kummikohteita ovat muun muassa esikoulut, koulukeskukset ja turvakodit. Lapsia autetaan tasapuolisesti kohteissa, niissä ei keskitytä vain yksittäisiin kummilapsiin. Tällainen menettely estää lasten joutumisen eriarvoiseen asemaan. Se tekee myös mahdolliseksi laajemman yhteisön auttamisen. Suomalaisten kummien kohdemaita ovat Indonesia, Pakistan, Kongo, Mosambik, Tansania, Brasilia ja Paraguay.
Voit tukea Pelastusarmeija tekemällä lahjoituksen vapaasti valitulla summalla tai ryhtymällä kummiksi.
Lisää tietoa aiheesta:
Kirkon Ulkomaanapu: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/mita-teemme/
Linkki etusivulle: https://www.kestava-kehitys.com/