Köyhyyden vähentäminen globaalisti

Tämän julkaisun aihe saattaa ihmetyttää sinua aluksi. Blogin teemana on kestävä kehitys, mikä tuo sinulle ensiksi mieleen varmaan luonnonsuojelun, jätteiden kierrättämisen ja energian säästön. Ne ovat tärkeitä osia kestävässä siirtymässä, mutta siihen liittyy myös ihmisten elinolojen parantaminen. Kestävää kehitystä tehdään sekä ympäristön että ihmisten hyväksi.
Köyhyyden vähentäminen globaalisti on ensimmäinen kohta kestävän kehityksen ohjelmassa, Agenda 2030:ssä. Se on lista erilaisista toimista, joilla edistetään ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Tämän julkaisun aihe on kertoa, mistä köyhyydessä on kyse, ja mitä sen vähentämiseksi voidaan tehdä.
Köyhyydessä ei ole varaa valita. Silloin ihmisten pitää tyytyä siihen, mitä he saavat. Sen takia köyhyydellä on yhteys ihmisoikeuksien toteutumiseen. Köyhät kärsivät ihmisoikeusrikkomuksista eniten, koska he ovat rikkaampien ja vahvempien armoilla.

Köyhyyden eri muodot
Köyhyyttä esiintyy eri muodoissa kaikissa maissa, mutta eniten kehitysmaissa. Siellä luonnonvarojen hyödyntämisestä on iloa vain pienelle eliitille. Loput kehitysmaiden asukkaista elävät kädestä suuhun.
Köyhyyttä on monenlaista. Tilapäinen köyhyys tarkoittaa, ettei joku pysty kohentamaan elintasoaan jostain syystä vähään aikaan. Se tarkoittaa esimerkiksi työpaikan menetystä. Pitkäaikaisessa köyhyydessä ihmiset eivät pysty nostamaan elintasoaan pitkään aikaan, vaikka haluaisivat. Niin käy esimerkiksi syrjäseuduilla asuville ja kouluttamattomille ihmisille tai vaikeasta sairaudesta kärsivälle henkilölle.
Moniulotteisella köyhyydellä tarkoitetaan koulutuksen, terveydenhuollon ja kunnollisten elinolosuhteiden puutetta samaan aikaan.
Syrjintä voi ajaa ihmisiä köyhyyteen ja pitää heidät siellä. Ei-toivotun etisen ryhmän edustajia estetään tarkoituksella saamasta hyvää työpaikkaa tai elämästä ihmisarvoista elämää. Työnantajat, jotka kieltäytyvät palkkaamasta jotakuta työnhakijan etnisen taustan takia, edistää syrjivää köyhyyttä.

Äärimmäinen köyhyys
Köyhyys voi olla lievää tai äärimmäistä. Äärimmäisen köyhiksi lasketaan kaikki ihmiset, jotka elävät alle tai tasan 1,9 dollarilla päivässä. Näillä ihmisillä on jatkuvasti puutetta ruoasta, terveydenhoidosta, koulutuksesta ja peruspalveluista. Hei eivät voi vaikuttaa elinolojensa parantamiseen.
Äärimmäisen köyhien ihmisten määrästä on Maailmanpankin tekemiä tilastoja. Eniten sellaisia ihmisiä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, noin 41 prosenttia väestöstä. Toiseksi eniten äärimmäisen köyhiä on Etelä-Aasiassa, missä osuus on 12 prosenttia. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa äärimmäisen köyhien osuus on noin 5 prosenttia. Vähiten köyhiä on Euroopassa, Keski- ja Itä-Aasiassa sekä Tyynellämerellä.
YK:n jäsenmaat ottivat vuonna 2015 tavoitteeksi poistaa äärimmäisen köyhyyden maailmasta vuoteen 2030 mennessä. Sen takia se on Agenda2030-listassa. Vuoteen 2030 on vielä aikaa, mutta näyttää siltä, että äärimmäisen köyhyyden poistamiseen ei päästä vielä silloin.
Brittiläinen kehitystyöinstituutti ODI on laskenut, että vuonna 2030 äärimmäisen köyhiä on vielä 400 miljoonaa.

Köyhyyden syyt
Merkittävä syy köyhyyteen ovat maailmantalouden rakenteet. Vauraat teollisuusmaat kuluttavat liikaa köyhien kehitysmaiden raaka-aineita ja pitävät yllä maiden välistä elintasoeroa.
Kun toisten ekologinen jalanjälki on liian iso suuren kulutuksen vuoksi, toisille jää hyödynnettäväksi vain murto-osa luonnonvaroista.
Kehitystyöinstituutti ODI:n mukaan kehitysmaissa verotulot eivät riitä kattamaan sosiaali- ja terveyspalveluita, joita tarvitaan köyhyyden vähentämiseen. Sen takia teollisuusmaiden pitäisi lisätä kehitysapua köyhimpiin maihin. Myös Maailmanpankki painottaa kehitysmaihin tehtävien investointien merkitystä.

Keinot köyhyyden vähentämiseksi
Toteutetaan kansallisesti asianmukaiset sosiaaliturvajärjestelmät ja -toimenpiteet, sosiaaliturvan vähimmäistasot mukaan lukien, sekä saavutetaan merkittävä vakuutussuoja köyhille.
Kehitetään köyhien sopeutumiskykyä muuttuviin olosuhteisiin. Lisäksi vähennetään heidän alttiuttaan ilmaston ääri-ilmiöille ja muille taloudellisille, sosiaalisille ja ympäristöön liittyville tuhoille.
Varmistetaan, että kaikilla on yhtäläiset oikeudet taloudellisiin resursseihin ja mahdollisuudet peruspalveluihin, maan ja muunlaisen omaisuuden omistukseen ja hallintaan, perintöön, luonnonvaroihin, rahoituspalveluihin ja uuteen teknologiaan.
Luodaan köyhien ihmisten yhteiskunnallista asemaa edistävät ja sukupuolten tasa-arvoa huomioiviin kehitysstrategioihin perustuvat toimintakehykset. Ne tukevat tehostettuja tehokkaita investointeja köyhyyden poistamiseen.
Varmistetaan resurssien jakaminen eri lähteistä, esimerkiksi kehitysyhteistyön kautta. Siten kehitysmaille voidaan tarjota riittävät ja ennakoitavissa olevat keinot, joiden avulla toteutetaan kehitysohjelmia. Tarvitaan myös poliitikkoja, jotka tähtäävät köyhyyden poistamiseen.

Mitä sinä itse voit tehdä?
Edellä mainitut asiat vaativat paljon aikaa ja vaivaa sekä monien maiden ja ihmisten välistä yhteistyötä. Myös sinä itse voit tehdä jotain konkreettista köyhyyden vähentämiseksi.
Monet hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat kurjassa asemassa olevia: Punainen Risti, Pelastusarmeija, Unicef ja Plan International. Voit tukea näiden järjestöjen toimintaa lahjoittamalla rahaa tai käyttökelpoisia tavaroita, jotka menevät köyhien hyväksi. Sen lisäksi voit työskennellä järjestöille vapaaehtoisena. Etsi tietoa näiden järjestöjen toiminnasta ja mieti itsellesi mielekäs tapa auttaa köyhiä.
Tietolähteet:
https://www.ykliitto.fi/ei-koyhyytta
https://rauhankasvatus.fi/koyhyyden-poistaminen/
https://kestavakehitys.fi/agenda2030/tavoite-1
https://www.pelastusarmeija.fi/auta/vapaaehtoistyo-suomessa
Linkki etusivulle: https://www.kestava-kehitys.com/