Muovia meressä

02.08.2023

Tiedätkö, että merissä on arviolta 150 miljoonaa tonnia muovia? Koska muovituotteet ovat yleistyneet runsaasti, myös muovijätteen määrä on suurta ja ihmisten ylikulutuksen takia sitä eksyy luontoon helposti.

Muovi uhkaa sekä merenelävien että ihmisten terveyttä. Kalat, kilpikonnat, linnut ja valaat voivat tukehtua muoviin. Arviolta 100 000 merinisäkästä kuolee muovin takia vuosittain. Yli 900 meressä elävän lajin on todettu sotkeutuneen muoviin tai nielleen sitä. Esimerkiksi kilpikonnat ovat sotkeutuneet hylättyihin kalastusvälineisiin.

Mitkään eliöt eivät voi sulattaa muovia mahassaan. Muovi tukkii eläinten ruoansulatuskanavat ja aiheuttavat väärää kylläisyyden tunnetta, jolloin eläimet kuolevat nälkään. Jos kalat tai linnut nielevät muovia, se täyttää niiden vatsat sulamatta. Ne luulevat olevansa niin kylläisiä, ettei niiden tarvitse syödä.

Muovi päätyy myös ihmisiin mikro- ja nanokoossa hengitysilman tai juomaveden kautta. Myös muovia nielleen kalan syöminen johtaa muovin päätymisen ihmisen elimistöön. Muovin vaikutuksista ihmisiin tiedetään vasta vähän. Sinun kannatta olla tarkka siitä, mitä päätyy sisällesi.

Muovituotteiden määrä ja elinkaari

Arvion mukaan meriin päätyy vuosittain 4,8-12,7 miljoonaa tonnia muovia lisää. Suurin osa siitä ajautuu pohjaan ja vain pieni osa jää pinnalle tai rannoille. Alla on kuva muovijätteestä rannalla. Kaikki kevyet muovista tehdyt asiat joutuvat helposti mereen tuulen ja virtojen mukana, jos ne vain jätetään luontoon.

Muovituotteet hajoavat luonnossa hyvin hitaasti elleivät ne ole biohajoavaa muovia. Eri tuotteilla on eri pituinen elinkaari. Muovikassi kestää 20 vuotta, kahvikuppi 30 vuotta, muovipilli 200 vuotta ja tölkkien muovirenkaat 400 vuotta. Jos tonneittain näitä asioita valuu mereen joka vuosi, kestää todella kauan ennen kuin ne häviävät itsestään.

Miten muovi joutuu mereen?

Muovin päätymisessä mereen on monta syytä. Yksi niistä ovat huonosti hoidetut kaatopaikat merten ja jokien lähellä. Toinen niistä ovat hulevedet, kuten kaupungeista huuhtoutuvat valumavedet, puhdistamattomat jätevedet, jätteiden laiton heittäminen mereen ja välinpitämätön roskaaminen. Muoviroskan lähteitä ovat myös kauppa- ja kalastusalukset sekä huviveneet. 

Yli puolet merten suurikokoisesta muovista tulee Kiinasta, Vietnamista, Thaimaasta, Indonesiasta ja Filippiineiltä. Suurin syy muoviroskalle on kehno jätehuolto. 

Kehittyneemmän jätehuollon maissa yli puolet mereen päätyvästä jätteestä on mikromuovia. Sitä ei voi nähdä paljain silmin, mutta se on silti haitallista, jos sitä kertyy eliöihin suuria määriä.

Muoviongelma johtuu myös siitä, muovia tuotetaan enemmän kuin tarvitaan. Lähes puolet siitä menee kertakäyttöisiin tuotteisiin, kuten ruokapakkauksiin, muovipulloihin ja muovipusseihin. Tarpeeton muovi päästetään helposti menemään.

Mikromuovi

Mikromuovissa on kyse alle viiden millimetrin mittaisista muovipartikkeleista. Ne ovat usein peräisin liikenteestä, kuten autonrenkaiden kulumisesta. Mikromuovia irtoaa myös keinokuiduista ja keinokuitutekstiileistä, kuten fleecestä. Myös teollisuudessa käytetyt muovipelletit, maalit ja pinnoitteet. Isompien muovin kappaleiden jauhautuminen saa myös aikaa mikromuovia ja vielä pienempää nanomuovia. Alla on kuva siitä, miten muovipullosta irtoaa paloja kaloille.


Mikromuovin vaikutuksista tiedetään vasta vähän, mutta tiedot ovat varoittavia. Se vaikuttaa ikävästi sedimentin eliöihin ja se voi päätyä ihmisen istukasta sikiöön. Mikromuovin ekologisesti vaarallisen kynnysarvon ylittyminen johtaa suuriin haittoihin lajeille ja ekosysteemeille. Kynnysarvon ylittymistä on jo havaittu Pohjoisella jää merellä, Välimerellä, Itä-Kiinan merellä ja Keltaisella merellä.

Mikromuovin määrän vähentäminen

Muovia päätyy mereen vähemmän, jos jätehuoltoa tehostetaan kaikkialla. Mikromuovin määrä vähenee, jos jätevedet suodatetaan tehokkaammin. Nykyiset jätevedenpuhdistamot poistavat jätevedestä mikromuovia 97-99,8 %. 

Mikromuovin lisäämistä tuotteisiin pyritään rajoittamaan. Kemikaalivirasto on ehdottanut mikromuovin kieltämistä esimerkiksi hygienia- ja siivoustuotteissa EU:n alueella. Sama rajoittaminen täytyy ulottaa muualle maailmaan, jotta mikromuovin määrä laskee todella.

Miten sinä voit vähentää muovijätettä?

Yksi keino on se, että vältät muovia ruokakaupassa. Valitse tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin tai joissa muovia on hyvin vähän. Myös isompia pakkauksia valitsemalla vähennät muovijätteen kokonaismäärään. 

Kiinnitä huomiota myös siihen, mihin pakkaat ostokset. Kestokassi on parempi kuin muovikassi. Jos käytät kuitenkin muovikassia, käytä samaa kassia mahdollisimman monta kertaa. Pakkaa hedelmät ja vihannekset paperipussiin tai kestopussiin. 

Vältä kertakäyttömuovin käyttöä, jotta muovin kulutus laskee. Sellaista ovat muoviset ruokailuvälineet, mukit, pillit, pussit ja take away -pakkaukset. Muovimukit on helppo korvata pahvisilla, muoviaterimet puisilla ja metallisilla sekä kertakäyttölautaset posliinisilla. Posliiniastiat pitää tietenkin pestä aterian jälkeen. Kestävämpien ratkaisujen käyttö edellyttää enemmän vaivannäköä, mutta jätteiden määrä vähenee.

Suosi kestäviä materiaaleja tavaroissa. Kulhoissa, kauhoissa ja muissa keittiön tarvikkeissa voit käyttää metallisia tai puisia vaihtoehtoja. Käytä muovisten säilytysastioiden sijaan lasipurkkeja. Ne voivat toki särkyä ikävästi, mutta niin ei käy, kun käsittelet niitä varovasti.

Hygienia - ja kosmetiikkatuotteissa on muovittomia vaihtoehtoja, muista se. Korvaa muovipullossa oleva saippua palasaippualla tai täytä pullo uudestaan täyttöpakkauksesta. Monet tuotteet sisältävät itsessään mikromuovia, kuten hammastahnat ja huulipunat. Monet kosmetiikka- ja puhdistustuotteiden valmistajat ovat onneksi jo vähentäneet mikromuovin käyttöä.

Tunnistat muovittomat tuotteet itse siitä, että niissä on Pohjoismainen Joutsenmerkki (kuva yllä). Myös sertifioidut luonnontuotteet ovat muovittomia. Voit ladata puhelimeen sovelluksen, joka kertoo heti, onko tuotteessa mikromuovia. Sellaisia sovelluksia ovat CosmEthics ja Beat the Microbead.

Tärkein ohje muovijätteen vähentämiseksi on tämä: vältä roskaamista ja kierrätä jätteet. Vie muovijätteet muovinkeräysastiaan, mikä löytyy jo monesta taloyhtiöstä. Kun muovia kerätään omaan astiaan, vähennetään kalliimmin kierrätettävää sekajätettä. Taloyhtiö säästää siten jätekuluissa. Myös Rinki-ekopisteissä on muovinkeräysastioita. 

Jos poltat tupakkaa, älä jätä tumppeja lojumaan maahan. Jos se ajautuu mereen, se hajoaa mikromuoviksi, jossa merenelävät nielevät sen. Kalojen kautta se voi päätyä myös sinun vatsaasi. Laita tumpit aina sille tarkoitettuihin keräysastioihin roskisten yhteydessä.

Ota yhteyttä

Sähköposti
santerinurmi2017@gmail.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat tietää, milloin uusi julkaisu on ilmestynyt sivustolle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita