Puhdasta energiaa edullisesti.

26.08.2023
Seitsemäs tavoite kestävän kehityksen Agenda 2030 -listalla on sellainen, että kaikkialla on saatavilla edullista ja puhdasta energiaa. Uusiutuvia energianlähteitä pitää olla riittävän paljon tyydyttämään ihmisten energian tarpeet. Tässä artikkelissa voit selvittää, miten siihen tilanteeseen aiotaan päästä.
Uusiutuvien energianlähteiden logo.
Uusiutuvien energianlähteiden logo.

Ymmärrät varmaan, ettei ole ihan helppoa lisätä uusiutuvan energian määrää. Noin 80 prosenttia kaikesta maailman energiasta tulee fossiilisista polttoaineista. Vain 10 prosenttia siitä ei sisällä hiiltä ollenkaan. Meidän pitää muuttaa uusiutuvan ja uusiutumattoman energian osuudet päinvastaisiksi, jotta voimme hillitä ilmastonmuutosta ja edelleen nauttia runsaasta energiasta.

Kehitysmaiden energiaratkaisuilla on iso rooli tarvittavassa energiavallankumouksessa. Uusiutuvan energian lisäys on keskittynyt sähköntuotantoon, jonka osuus energiankulutuksesta on vain 20 prosenttia. Lämmöntuotanto ja liikenne kattavat loput 80 prosenttia.

Tehokkaassa energian käytössä tärkeintä on energian säästö, jotta sitä tarvitse tuottaa niin paljon. OECD:n energiajärjestön IEA:n mukaan energiansäästöllä voidaan leikata jopa 40 prosenttia energiantarpeesta vuoteen 2050 mennessä.

IEA:n arvio energian jakamisen kapasiteetista 2010-2025
IEA:n arvio energian jakamisen kapasiteetista 2010-2025

Seuraavaksi voit lukea alatavoitteista, joiden mukaan energiatilannetta aiotaan edistää.

Alatavoitteet

Varmistetaan edulliset, luotettavat ja uudenaikaiset energiapalvelut kaikille.

Maailmanlaajuinen energiatehokkuuden parantumisvauhti pitää kasvattaa kaksinkertaiseksi.

Lisätään uusiutuvan energian osuutta merkittävästi maailmanlaajuisessa energianlähteiden yhdistelmässä.

Tehostetaan kansainvälistä yhteistyötä, joka tarjoaa mahdollisuuksia puhtaan energian tutkimukseen ja teknologiaan. Edistetään investointeja energiainfrastruktuuriin ja puhtaan energian teknologiaan.

Uudistetaan teknologiaa uudenaikaisten ja kestävien energiapalvelujen tarjoamiseksi  kaikille kehitysmaissa, erityisesti vähiten kehittyvissä maissa niiden omien tukiohjelmien mukaisesti.

Uusiutuvan energian edut

Aurinko- ja tuulivoima ovat hyviä vaihtoehtoja fossiiliselle energialle. Sen tiesit varmaan ennestään. Tiesitkö myös, että ne ovat halvempia kuin fossiiliset polttoaineet ja ydinvoima? Säähän perustuvat energianlähteet ovat loputtomia ja sirkulaarisia eli ne kiertävät kehää jatkuvasti.

Öljy, kaasu ja ydinvoima ovat lineaarisia energianlähteitä eli suoraviivaisia. Niiden tuotannolla on alku- ja päätepisteet, ja ympäristöongelmat painottuvat näihin pisteisiin. Kaivokset ja öljylähteet tuhoavat luontoa. Poltosta muodostuu saasteita ja ydinjätettä. Öljy ja kaasu loppuvat aikanaan. Myös uraani, ydinvoiman raaka-aine, loppuu maailmasta viimeistään 30 vuodessa.

Aurinko- ja tuulivoima ovat riippuvaisia säästä, joten ymmärrät varmaan, että joskus niissä on yli- ja alitarjontaa. Niiden lisäksi tarvitaan myös vetyvoimaa. Vety yhdistyy happeen palaessaan ja muuttuu vedeksi, joka on reaktion aina lopputuote. 

Entä mistä vetyä saadaan? Elektrolyysillä vedestä merituulipuistojen vieressä tuulesta saatavalla energialla. Vety siirretään maihin esimerkiksi öljy- ja kaasuputkilla. Vedystä on hyötyä muun muassa autojen polttoaineena, sähköntuotannossa sekä aurinkopaneelien ja tuulivoimaloiden rakentamisessa. 

Raaka-aineet uusiutuviin energianlähteisiin

Huomaat varmaan, että tuuli- ja aurinkovoimaloiden valmistuksella voi olla vaikutusta ympäristöön. Se riippuu käytetyistä raaka-aineista. 

Harvinaisten metallien louhiminen rasittaa luontoa, mutta niitä ei tarvita tuulivoimaloihin juuri lainkaan. Niihin sekä aurinkopaneeleihin tarvitaan terästä, jota voidaan kierrättää loputtomasti kiertotaloudessa. 

Aurinkopaneeleihin tarvitaan myös piitä, jota louhitaan maasta kvartsihiekan kanssa. Kvartsin louhimisen vaikutukset ympäristöön ovat vähäisiä.

Tuulivoimaloiden lavat voidaan kierrättää. Ne voidaan tehdä puusta tai lasikuidusta. Lasikuitulavat voidaan käyttää uudestaan betoniin, joka menee uusien voimaloiden perustuksiin. 

Tuuli- ja aurinkovoimassa syntyy päästöjä vain rakentamisvaiheessa, mutta en on onnistuttu vähentämään olemattomiin. Hieno juttu, vai mitä?

Euroopan unionin tavoitteet

EU on sitoutunut merkittävään kasvihuonekaasujen vähentämiseen. Tiedät sen varmaan jo. 75 % unionin päästöistä on tullut energian tuotannosta ja käytöstä. Siirtyminen puhtaaseen energiaan on syytä tehdä pian, jotta EU:n alue olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Se mahdollistaa myös talouskasvun.

Energian lähteet Euroopassa 1987-2013 ja arvio vuoteen 2030 mennessä.
Energian lähteet Euroopassa 1987-2013 ja arvio vuoteen 2030 mennessä.

Joulukuussa 2020 Eurooppa-neuvosto otti tavoitteen vähentää nettopäästöjä EU:ssa vähintään 55 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Sen välivaiheen jälkeen on helpompi saavuttaa hiilineutraali tilanne vuonna 2050.

Siitä, että päästöt aiotaan vähentää 55 prosentilla, on laadittu 55-valmiuspaketti. Siinä kerrotaan energiasiirtymää koskevat tavoitteet ja toimet. Strategian tavoitteita on listattu alla

  • Tarkistetaan vuoteen 2030 ulottuvat ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet, jotta voidaan entisestään nopeuttaa EU:n toimia edistää energiatehokkuutta ja lisätä uusiutuvien energialähteiden osuutta.
  • Varmistetaan vakaa ja kohtuuhintainen energiansaanti EU:ssa.
  • Kehitetään edelleen yhdennettyjä ja yhteen liitettyjä energiamarkkinoita.
  • Vähennetään energia-alan metaanipäästöjä.

Jotta päästään yllä mainittuihin tavoitteisiin, EU:ssa on valmisteltu seuraavat ehdotukset:

  • Muutetaan uusiutuvia energianlähteitä koskevia direktiivejä.
  • Muutetaan energiatehokkuusdirektiiviä.
  • Muutetaan kaasua koskeva kolmas energiapaketti kilpailukykyisten vähähiilisten kaasumarkkinoiden sääntelemiseksi.
  • Laaditaan asetus, jonka tavoitteena on vähentää metaanipäästöjä energia-alalla.

Miten sinä voit tehdä

Mietit varmaan jo, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä puhtaamman energian hyväksi. Suurin painoarvo siinä asiassa on poliittisilla päätöksillä ja energiayhtiöiden ratkaisuilla energian tuotannossa. Sinäkin voit omalla toiminnallasi vaikuttaa asioihin.

Hanki sähköä ja lämpöä sieltä, mistä ne tuotetaan puhtaimmin. Kun mietit uutta sähkösopimusta, valitse sähköyhtiö, jonka tuotanto on enimmäkseen uusiutuvissa energianlähteissä. Voit lisätä uusiutuvan energian käyttöä myös, jos hankit aurinkopaneeleita tai aurinkokeräimiä omaan kiinteistöösi.

Korvaa fossiilisia polttoaineita käyttävä auto sähköautolla tai ainakin hybridillä, joka kuluttaa polttoainetta vähemmän. Myös biokaasulla toimiva auto on hyvä vaihtoehto. Kun vetyautot alkavat yleistyä, sinun kannatta harkita myös niitä.

Autoja tarvitaan vähemmän, jos niiden yhteiskäyttö lisääntyy. Mieti, voitko matkustaa autolla yhdessä muiden kanssa sen sijaan, että sinä ja muut matkustavat erikseen. Mitä enemmän on yhteiskäyttöautoja, sitä vähemmän on autoja saastuttamassa ja tukkimassa liikennettä.

Vedyllä toimivia autoja rivissä.
Vedyllä toimivia autoja rivissä.

Voit vaikuttaa energian puhtauteen myös päivittäisellä kulutuksella. Ihmiskunnan päästöistä 35 % tulee ruoan tuotannosta, varsinkin lihan tuottamisesta. Kaupallisen ruoan tuottamiseksi kulutetaan paljon ravinteita, vesivaroja, energiaa ja vesivaroja. 

Korvaa punainen liha vähitellen kasveista, kaloista tai sienistä saadulla ravinnolla, niin lihaa ei tarvitse tuottaa niin paljon. Suosi esimerkiksi kauden vihanneksia,  marjoja, hedelmiä, palkokasveja, viljatuotteita ja järvikalaa.

Vähennä kulutusta muutenkin kuin lihan osalta. Kaikki uudet tavarat, mitä kaupoista hankit, ovat tehty luonnonvaroja sekä energiaa kuluttamalla. Kun rajoitat uusien tavaroiden hankintaa, säästät energiaa ja luonnonvaroja. Esimerkiksi muovisten tuotteiden hankintaa on syytä vähentää.

Muovia käytetään paljon erilaisissa tuotteissa.
Muovia käytetään paljon erilaisissa tuotteissa.

Jos tarvitset jotakin tavaraa vain vähän aikaa, mieti mahdollisuutta vuokrata se ostamisen sijasta. Se on edullisempaa. Kun et voi käyttää jotain tavaraa ollenkaan, vie se kierrätykseen Siitä tehdään sitten jotain uutta ihmisten käyttöön. Käyttökelpoiset vanhat tavarat voi viedä kirpputorille muiden löydettäväksi.

Jäteastioita ja kompostoreita voidaan ottaa yhteiseen käyttöön, kuten autoja. Yhteiskäyttö on hyvä ratkaisu, jos sitä kertyy vähän kiinteistölläsi, ja jätehuoltomaksu tuntuu liian suurelta. Jäteastian yhteiskäytöstä pitää vain tehdä sopimus jätehuoltoyhtiön kanssa.

Siinä oli runsaasti vinkkejä sinulle energian säästämiseen. 

Tietolähteet:

https://www.ykliitto.fi/edullista-ja-puhdasta-energiaa

https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/clean-energy/

https://danielelkama.com/2023/07/26/tuulivoima-voimakkaassa-myotatuulessa-ja-aurinkovoiman-auringonnousu-kestava-energiajarjestelma-ei-ole-utopiaa/

https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/vastuullinen-kuluttaminen-ruokavalinnat/

https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/kuluttajat/yhteiskayttoautot


Linkki etusivulle:    https://www.kestava-kehitys.com/

Artikkeli muovista:   https://www.kestava-kehitys.com/l/muovia-meressa/

Artikkeli luonnonvarojen säästämisestä:   https://www.kestava-kehitys.com/l/saasta-luonnonvaroja/

Artikkeli aurinkoenergiasta:   https://www.kestava-kehitys.com/l/aurinkopaneelit-ja--keraimet/

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateastioiden-yhteiskaytto/

Ota yhteyttä

Sähköposti
santerinurmi2017@gmail.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat tietää, milloin uusi julkaisu on ilmestynyt sivustolle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita