Puhtaan veden saanti

22.08.2023

Kestävän kehityksen tavoitteiden listan kuudes kohta on varmistaa puhdas vesi ja sanitaatio kaikille. Sanitaatiolla tarkoitetaan ihmisten eritteiden ja jäteveden käsittelyyn sekä hävittämiseen liittyviä kansanterveyden olosuhteita. 

Eniten vettä kulutetaan maataloudessa. Keskimääräinen osuus vesivarantojen kulutuksesta maailmassa on  70 prosenttia. Köyhimmissä maissa se on jopa 95 prosenttia. Kotitalouksien veden käyttö on noin 2 prosenttia ja teollisuuden käyttö 4 prosenttia. Juomavedet saastuvat maatalouden ja teollisuuden takia.

Puhtaan juomaveden puutteessa on edelleen 663 miljoonaa ihmistä. Puhdistamatonta jätevettä päätyy paljon jokiin, järviin ja meriin, jopa 80 prosenttia kaikesta jätevedestä. Likainen vesi on vaaraksi sekä ympäristölle että ihmisille.

Puhdasta vettä tarvitaan kaikkialla, missä on elämää.
Puhdasta vettä tarvitaan kaikkialla, missä on elämää.

Alatavoitteet tilanteen parantamiseksi

Varmistaa turvallisen ja edullisen juomaveden saatavuus kaikille. 

Taata riittävä sanitaatio ja hygienia kaikille sekä lopettaa avokäymälät. Erityisesti pitää kiinnittää huomiota vähäosaisten tarpeisiin.

Veden laatua pitää parantaa vähentämällä saastumista, lopettamalla kaatopaikat ja minimoimalla vaarallisten kemikaalien ja materiaalien päästöt. Samoin pitää vähentää käsittelemättömän jäteveden määrää ja lisätä merkittävästi kansainvälistä kierrätystä. 

Lisätään vedenkäytön tehokkuutta kaikilla sektoreilla ja varmistetaan kestävä vedenotto sekä makean veden riittävyys vesipulan ehkäisemiseksi. 

Kaivo oli ennen vanhaan ainoa keino saada puhdasta vettä.
Kaivo oli ennen vanhaan ainoa keino saada puhdasta vettä.

Puhtaan veden puutteen seuraukset

Likainen vesi ja huono hygienia altistavat ihmisiä jopa hengenvaarallisiin sairauksiin. Päivittäin yli 700 alle 5-vuotiasta lasta kuolee likaisesta  vedestä johtuvan ripulin seurauksiin. 

Me teollistuneiden maiden asukkaat voimme ottaa vettä helposti hanasta. Kehitysmaissa vesi haetaan usein kaivosta. Jos lähin kaivo on kaukana, monet lapset joutuvat vedenhakuun, eivätkä mene kouluun. Monen tytön koulunkäynti jää kesken, koska koulussa ei ole vessaa tytöille. 

Veden puute on katastrofi elämälle.
Veden puute on katastrofi elämälle.

Vesipula koskee erityisesti köyhimpiä ihmisiä sekä slummeissa että maaseudulla. Jälkimmäisessä on huonommat mahdollisuudet sanitaatioon.

Ilmastokriisi aiheuttaa toisaalta kuivuutta ja toisaalta tulvia. Kuivat kaudet vähentävät juoma- ja pesuveden määrää. Tulvat puolestaan lisäävät seisovan veden määrää. Kolera ja ripuli leviävät helposti, kun ihmiset juovat tai peseytyvät vedessä, joka ei ajaudu pois. Malariaa levittävät hyttyset munivat seisovaan veteen, joten myös malaria on yleistä sen lähellä.

Jos vettä on liian paljon, se on yhtä huono juttu kuin veden puute.
Jos vettä on liian paljon, se on yhtä huono juttu kuin veden puute.

Miten tilannetta on parannettu

Monet järjestöt ovat auttaneet paljon puhtaan veden saantia: Unicef ja World Vision. Järjestön toimesta on parannettu vesi- ja sanitaatiosysteemejä, jotka tavoittavat haavoittuvampia ihmisiä. Järjestöt myös hankkivat kouluihin puhdasta vettä ja hygieniakasvatusta. 

Sen lisäksi Unicefin ja World Visionin väki on vastannut vesihuollosta katastrofien yhteydessä. He ovat jakaneet vettä, korjanneet vesipisteitä, rakentaneet vessoja ja toimittaneet hygieniatarvikkeita sekä välineitä veden puhdistukseen.

Unicefin ansiosta 2 miljardia ihmistä on päässyt puhtaan veden piiriin, ja 2,4 miljardia ihmistä on saanut vessan. Uudet vesijärjestelmät saavat energiansa aurinkovoimasta.

Tässä on kolme erilaista menetelmää veden puhdistamiseksi.

Mitä sinä voit tehdä

Haluatko tehdä jotain puhtaan veden saatavuuden lisäämiseksi? Toivotko, että köyhissä maissa saadaan puhdasta vettä helposti hanasta, kuten sinun kotonasi? Tässä on muutama vinkki, mitä voit tehdä:

Lähetä Unifecille ja World Visionille lahjoitus kerran tai useammin. Kun teet niin, saat pian kuulla Unicefilta, miten lahjotuksesi on auttanut puhtaan veden yleistymisessä.

Puhdas vesi parantaa ihmisten terveyttä, vähentää kuolleisuutta ja edistää taloutta. Puutarhan viljely ja karjanhoito tulevat kannattaviksi, kun vettä on saatavilla tarpeeksi. 

Kun vesitilanne on järjestetty hyvin köyhissä maissa, niiden asukkaiden ei tarvitse muuttaa muihin maihin, missä heidän on vaikea kotiutua. 

Näistä syistä sinun kannattaa tukea vesijärjestelmien rakentamista kehitysmaihin.

Tietolähteet

 https://www.unicef.fi/tyomme/lapsen-oikeudet/lasten-terveys/puhdas-vesi-ja-sanitaatio/

https://www.ykliitto.fi/puhdas-vesi-ja-sanitaatio


Linkki etusivulle:   https://www.kestava-kehitys.com/

Edellinen artikkeli:   https://www.kestava-kehitys.com/l/puiden-vaikutukset-ihmisiin-ja-ymparistoon/

Artikkeli muovista meressä:   https://www.kestava-kehitys.com/l/muovia-meressa/

Artikkeli terveyden edistämisestä:   https://www.kestava-kehitys.com/l/terveytta-ja-hyvinvointia/


Ota yhteyttä

Sähköposti
santerinurmi2017@gmail.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat tietää, milloin uusi julkaisu on ilmestynyt sivustolle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita