Ruoan päästöjen vähentäminen

21.01.2024

Ruoan ilmastovaikutuksen vähentäminen on tärkeä osa nykyaikaista kestävää elämää. Kaikkien kaupasta hankittujen elintarvikkeiden tuottamiseen ja kuljettamiseen on tarvittu luonnonvaroja ja energiaa. Mitä enemmän ruoantuotannossa kulutetaan energiaa kasvihuonekaasuja päästävillä keinoilla, sitä suurempi vaikutus ruoalla on ilmastoon. 

Tässä blogitekstissä on joitain keinoja ruoan päästöjen vähentämiseksi

Syö kasviperäistä ruokavaliota: Kasvipohjaisilla ruokavalioilla on yleensä pienempi ympäristövaikutus verrattuna ruokavalioihin, joissa on runsaasti eläintuotteita. Keskity hedelmiin, vihanneksiin, täysjyviin, palkokasveihin ja pähkinöihin. Lihan, erityisesti naudanlihan, kulutuksen vähentäminen voi pienentää hiilijalanjälkeäsi merkittävästi.

Valitse paikallinen kausituote: Paikallisten viljelijöiden tukeminen vähentää kuljetuksiin liittyviä hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi sesonkituotteiden kuluttaminen vaatii usein vähemmän energiaa viljelyyn ja varastointiin.

Minimoi ruokahävikki: Ota huomioon annoskoot ja yritä käyttää ylijäämät luovasti. Kompostointi voi olla myös ympäristöystävällinen tapa hävittää ruokajätteet.

Valitse luonnonmukaiset vaihtoehdot eli luomuruoat, kun se on mahdollista. Luonnonmukaiset viljelymenetelmät ovat yleensä vähemmän resurssi-intensiivisiä ja niillä on usein pienemmät ympäristövaikutukset.

Vähennä prosessoitujen elintarvikkeiden kulutusta: Ruoan prosessointi ja pakkaaminen lisäävät hiilidioksidipäästöjä. Kokonaisten, minimaalisesti prosessoitujen elintarvikkeiden valitseminen voi auttaa minimoimaan ympäristövaikutuksia.

Säästä vettä: Ole tietoinen eri elintarvikkeiden vesijalanjäljestä. Esimerkiksi lihan tuotanto vaatii yleensä enemmän vettä kuin kasviperäisten elintarvikkeiden viljely. Vedenkäytön huomioiminen päivittäisessä elämässäsi voi myös edistää kestävyyttä.

Tue kestäviä kalastuskäytäntöjä: Jos käytät mereneläviä, valitse kestävästi tuotettuja vaihtoehtoja. Etsi todistuksia, kuten MSC (Marine Stewardship Council) tai ASC (Aquaculture Stewardship Council).

Harkitse meijerituotteiden hiilijalanjälkeä: Jos käytät maitotuotteita, harkitse vaihtoehtoja, kuten kasvipohjaista maitoa (esim. manteli, soija, kaura), koska niillä on usein pienempi ympäristövaikutus kuin perinteisillä maitotuotteilla.

Harjoittele tietoista syömistä: Hitaasti syöminen ja ruoasta nauttiminen voi auttaa sinua arvostamaan sen tuottamiseen käytettyjä resursseja. Se voi myös auttaa estämään liikakulutusta.

Kouluta itseäsi: Pysy ajan tasalla eri elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista ja elintarviketuotantomenetelmistä. Ongelmien tiedostaminen antaa sinun tehdä tietoisempia valintoja.

Yhteenvetona kerron vielä, että ruoan päästöjen vähentäminen edellyttää yhdistelmää, johon kuuluvat henkilökohtaiset valinnat, tietoisuus valinnoista ja kestävien käytäntöjen edistäminen elintarvikkeiden teollisuudessa. Jokainen pieni muutos voi edistää kestävämpää ja ympäristöystävällisempää elintarvikejärjestelmää.


Kuvien lähteet:

https://pixnio.com/fi/media/punajuuri-porkkana-persilja-retiisi-ruoka

https://pxhere.com/fi/photo/863978

https://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=87668&picture=water-in-the-desert

https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=45307&picture=fish-on-display

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paxtis_Chicago_Style_Deep_Dish_Pizza.jpg


Lisää tietoa aiheesta:

https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/ilmastoystavallinen-ruoka/

https://www.ilmastoviisas.fi/tietopaketit/ruoan-ilmastovaikutukset/

https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/

Muita kiinnostavia blogitekstejä:

https://www.kestava-kehitys.com/l/10-keinoa-vahentaa-matkailun-paastoja/

https://www.kestava-kehitys.com/l/puhtaan-veden-saanti/

https://www.kestava-kehitys.com/l/ei-nalkaa/



Ota yhteyttä

Sähköposti
santerinurmi2017@gmail.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat tietää, milloin uusi julkaisu on ilmestynyt sivustolle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita