Ruoan päästöjen vähentäminen
Ruoan ilmastovaikutuksen vähentäminen on tärkeä osa nykyaikaista kestävää elämää. Kaikkien kaupasta hankittujen elintarvikkeiden tuottamiseen ja kuljettamiseen on tarvittu luonnonvaroja ja energiaa. Mitä enemmän ruoantuotannossa kulutetaan energiaa kasvihuonekaasuja päästävillä keinoilla, sitä suurempi vaikutus ruoalla on ilmastoon.
Tässä blogitekstissä on joitain keinoja ruoan päästöjen vähentämiseksi
Syö kasviperäistä ruokavaliota: Kasvipohjaisilla ruokavalioilla on yleensä pienempi ympäristövaikutus verrattuna ruokavalioihin, joissa on runsaasti eläintuotteita. Keskity hedelmiin, vihanneksiin, täysjyviin, palkokasveihin ja pähkinöihin. Lihan, erityisesti naudanlihan, kulutuksen vähentäminen voi pienentää hiilijalanjälkeäsi merkittävästi.
Valitse paikallinen kausituote: Paikallisten viljelijöiden tukeminen vähentää kuljetuksiin liittyviä hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi sesonkituotteiden kuluttaminen vaatii usein vähemmän energiaa viljelyyn ja varastointiin.
Minimoi ruokahävikki: Ota huomioon annoskoot ja yritä käyttää ylijäämät luovasti. Kompostointi voi olla myös ympäristöystävällinen tapa hävittää ruokajätteet.
Valitse luonnonmukaiset vaihtoehdot eli luomuruoat, kun se on mahdollista. Luonnonmukaiset viljelymenetelmät ovat yleensä vähemmän resurssi-intensiivisiä ja niillä on usein pienemmät ympäristövaikutukset.
Vähennä prosessoitujen elintarvikkeiden kulutusta: Ruoan prosessointi ja pakkaaminen lisäävät hiilidioksidipäästöjä. Kokonaisten, minimaalisesti prosessoitujen elintarvikkeiden valitseminen voi auttaa minimoimaan ympäristövaikutuksia.
Säästä vettä: Ole tietoinen eri elintarvikkeiden vesijalanjäljestä. Esimerkiksi lihan tuotanto vaatii yleensä enemmän vettä kuin kasviperäisten elintarvikkeiden viljely. Vedenkäytön huomioiminen päivittäisessä elämässäsi voi myös edistää kestävyyttä.
Tue kestäviä kalastuskäytäntöjä: Jos käytät mereneläviä, valitse kestävästi tuotettuja vaihtoehtoja. Etsi todistuksia, kuten MSC (Marine Stewardship Council) tai ASC (Aquaculture Stewardship Council).
Harkitse meijerituotteiden hiilijalanjälkeä: Jos käytät maitotuotteita, harkitse vaihtoehtoja, kuten kasvipohjaista maitoa (esim. manteli, soija, kaura), koska niillä on usein pienempi ympäristövaikutus kuin perinteisillä maitotuotteilla.
Harjoittele tietoista syömistä: Hitaasti syöminen ja ruoasta nauttiminen voi auttaa sinua arvostamaan sen tuottamiseen käytettyjä resursseja. Se voi myös auttaa estämään liikakulutusta.
Kouluta itseäsi: Pysy ajan tasalla eri elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista ja elintarviketuotantomenetelmistä. Ongelmien tiedostaminen antaa sinun tehdä tietoisempia valintoja.
Yhteenvetona kerron vielä, että ruoan päästöjen vähentäminen edellyttää yhdistelmää, johon kuuluvat henkilökohtaiset valinnat, tietoisuus valinnoista ja kestävien käytäntöjen edistäminen elintarvikkeiden teollisuudessa. Jokainen pieni muutos voi edistää kestävämpää ja ympäristöystävällisempää elintarvikejärjestelmää.
Kuvien lähteet:
https://pixnio.com/fi/media/punajuuri-porkkana-persilja-retiisi-ruoka
https://pxhere.com/fi/photo/863978
https://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=87668&picture=water-in-the-desert
https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=45307&picture=fish-on-display
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paxtis_Chicago_Style_Deep_Dish_Pizza.jpg
Lisää tietoa aiheesta:
https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/ilmastoystavallinen-ruoka/
https://www.ilmastoviisas.fi/tietopaketit/ruoan-ilmastovaikutukset/
https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/
Muita kiinnostavia blogitekstejä:
https://www.kestava-kehitys.com/l/10-keinoa-vahentaa-matkailun-paastoja/
https://www.kestava-kehitys.com/l/puhtaan-veden-saanti/
https://www.kestava-kehitys.com/l/ei-nalkaa/