Tasa-arvo sukupuolten välille

29.07.2023

Kestävän kehityksen Agenda 2030-listalla viides kohta on sukupuolten välinen tasa-arvo. Tämän tavoitteen edistäminen auttaa myös toisia tavoitteita menemään eteenpäin. 

Kun naiset saavat tehdä asioita yhtä vapaasti kuin miehet, he voivat hankkia hyvän koulutuksen ja päästä hyvään työhön. Silloin he saavat myös päättää itse seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista ja käyttää moderneja seksuaaliterveyspalveluita. Tasa-arvo vaikuttaa siis myös hyvän koulutuksen, köyhyyden vähentämisen ja terveellisen elämän tavoitteisiin.

Tasa-arvossa on jo saatu aikaan edistymistä, mutta siitä huolimatta vain 52 prosenttia parisuhteessa olevista naisista päättää itse seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista ja voi käyttää moderneja perhesuunnittelukeinoja sekä moderneja terveyspalveluita. 

Naisten silpominen

Tilanne on huonoimmillaan Länsi- ja Keski-Afrikassa. Siellä alle 30 % kyselyyn vastanneista ilmoitti voivansa vaikuttaa seksuaalisuuteen ja perhesuunnitteluun liittyviin asioihin. Länsi-Afrikkaan ovat keskittyneet myös tyttöjen sukuelinten silpomiset. Maailmanlaajuisesti puolet, noin 100 miljoonaa näistä silpomisista kärsineistä naisista on kotoisin sieltä.

Edistystä on onneksi jo tapahtunut. Maissa, joissa silpominen on yleistä, se vähentyi vuosien 2015 ja 2030 väillä kolmanneksen. 

Lapsiavioliitot

Joissakin maissa jo alaikäiset tytöt voidaan pakottaa naimisiin vanhemman miehen kanssa. Niiden määrä laski onneksi 21 prosenttia vuosien 2000 ja 2015 välillä. Laskua tapahtui eniten Etelä- ja Keski-Aasiassa. 

Alaikäisinä avioliittoon joutuneet tytöt tulevat äideiksi liian varhain ja se on haitallista sekä heille itselleen että heidän lapsilleen. Teiniäidillä on 20-vuotiaaseen äitiin verrattuna pienempi riski siihen, että lapsi kuolee synnytyksessä tai ensimmäisellä elinviikolla. Joka vuosi 16 miljoonaa äitiä myös kuolee synnytykseen. 

Naiset yhteiskunnassa

Naiset käyttävät miehiä enemmän aikaa palkattomaan koti- ja hoivatyöhön. Sen takia naisilla on huonommat mahdollisuudet opiskeluun ja palkalliseen työhön sekä muuhun kodin ulkopuoliseen toimintaan. Sen takia poliittisessa ja taloudellisessa vallassa on vähemmän naisia. Naisten osuus parlamenteissa on kuitenkin noussut; se oli 23,4 prosenttia vuonna 2015. 

Alatavoitteet

Vuoteen 2030 mennessä pyritään saamaan aikaan nämä naisten asemaa edistävät tavoitteet.

Lopettaa kaikenlainen naisiin ja tyttöihin kohdistuva syrjintä kaikkialla.

Lopettaa kaikenlainen naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta julkisissa ja yksityisissä yhteyksissä, kuten ihmiskauppa ja seksuaalinen tai muu hyväksikäyttö. 

Lopettaa kaikki haitalliset käytännöt, kuten lapsi- ja pakkoavioliitot sekä naisten sukupuolielinten silpominen.

Tunnustaa palkaton hoito- ja kotityö sekä antaa sille arvo tarjoamalla julkisia palveluja, infrastruktuuri ja sosiaaliturvaan liittyviä käytäntöjä sekä edistämällä jaettua vastuuta kodista ja perheestä kansallisten erityispiirteiden mukaisesti. 

Taata naisille täysivaltainen ja tehokas osallistuminen sekä yhtäläiset johtamismahdollisuudet kaikilla päätöksenteon tasoilla politiikassa, taloudessa ja julkisessa elämässä. 

Lisää tietoa aiheesta: https://www.ykliitto.fi/sukupuolten-valinen-tasa-arvo 

Mitä hyötyä on tasa-arvon edistämisestä

Tasa-arvon edistäminen esimerkiksi työpaikalla hyödyttää sekä työntekijöitä että itse työpaikkaa. Se lisää oikeudenmukaisuuden kokemusta, työmotivaatiota ja työhyvinvointia. Organisaation sisäinen vuorovaikutus paranee ja työn tuottavuus voi nousta. Lisäksi se parantaa mielikuvaa työnantajasta. 

Koulutuksessa tasa-arvon edistäminen lisää hyviä oppimistuloksia, lieventää ammattien jakautumista sukupuolten mukaan ja tukee osaamisen saamista hyötykäyttöön.

Palveluissa tasa-arvon edistäminen vahvistaa tarvelähtöisyyttä ja asiakasosallisuutta. Lisäksi se parantaa palveluiden kohdentamista, saavuttamista ja vaikuttavuutta. 

Hallinnossa tasa-arvon edistäminen tekee toiminnasta läpinäkyvämpää ja laadukkaampaa. Se auttaa myös ennakoimaan ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia ja kohdentamaan resurssit paremmin.

Päätöksenteossa tasa-arvon edistämisestä seuraa päätösten vahvistettu tietopohja. Lisäksi se tukee demokratiaa ja kaikkien mahdollisuutta osallistua päätösten tekemiseen.

Miten edistetään tasa-arvoa

Tässä asiassa sinun pitää tarkastella eri asioiden vaikutusta risteävästi toisiinsa. Sinulle on tärkeää tunnistaa ne ihmiset, joita palvelu, toimenpide tai päätös koskee. Laajemmissa kokonaisuuksissa teet valintoja siitä, millaisia ihmisiä tarkastellaan, ja miten kohdennetaan toimenpide. Tavoitteena on, että jokainen ihminen saa tasa-arvioista kohtelua.

Voit tehdä tasa-arvotyötä kahdella tasolla. Ensinnäkin ovat hankkeet ja positiiviset erityistoimet, ja toiseksi on sukupuoli- ja yhdenvertaisuusnäkökulmien ottaminen huomioon kaikissa asioissa, missä ne näkyvät.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen välineet ovat usein erillisiä. Voit hyödyntää niissä olevaa tietoa yhdessä soveltamalla sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmaa yhdenvertaisuuteen ja toisinpäin.

Lisää tieto aiheesta:  https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tasa-arvon-edistaminen/miksi-edistaa-tasa-arvoa

Linkki etusivulle:    https://www.kestava-kehitys.com/

Lue teksti köyhyyden vähentämisestä:   https://www.kestava-kehitys.com/l/koyhyyden-vahentaminen/

Lue teksti hyvästä ja laadukkaasta koulutuksesta:   https://www.kestava-kehitys.com/l/hyva-koulutus/

Lue teksti köyhyyden vähentämisestä:   https://www.kestava-kehitys.com/l/koyhyyden-vahentaminen/



Ota yhteyttä

Sähköposti
santerinurmi2017@gmail.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat tietää, milloin uusi julkaisu on ilmestynyt sivustolle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita