Terveellinen elämä ja hyvinvointi
Kolmas kohta kestävän kehityksen tavoitteiden listalla on taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikille. Ympäristökysymykset ovat keskeisiä siinä. Ilmansaasteet aiheuttavat jopa hengenvaarallisia sairauksia, joihin kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä. Saasteiden pienhiukkaset aiheuttavat muun muassa keuhkosyöpää, aivohalvauksia, sydänkohtauksia ja hengityselinsairauksia.

Puu- ja hiililämmitys kodeissa ja ruoanvalmistuksessa ovat suurin ilmansaasteiden aiheuttaja. Myös hiilivoimaloiden saasteet aiheuttavat terveyshaittoja. Aasiassa tapahtuu eniten ilmansaasteista johtuvia kuolemia.
YK:n ympäristöohjelma ja Maailman terveysjärjestö aloittivat yhteistyön ympäristöterveyden asioissa tammikuussa 2018. Yhteistyön tarkoitus on vähentää ilmansaasteita ja saavuttamaan useita asioita, kuten torjumaan ilmastonmuutosta ja vähentää saasteista johtuvia sairauksia sekä ympäristön tilan heikkenemistä.

Alatavoitteita
Terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyy monta alatavoitteita, jotka pyritään toteuttamaan vuoteen 2030 mennessä. Niitä on esitettynä tiivistetysti seuraavaksi.
Lopetetaan AIDS-, tuberkuloosi- ja malariaepidemiat sekä hoitamattomien trooppisten tautien epidemiat ja estää hepatiitin, veden välityksellä tarttuvien tautien ja muiden tarttuvien tautien leviäminen.
Vähennetään kolmanneksella tarttumattomien tautien aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia ennaltaehkäisyn ja hoidon avulla sekä edistämällä terveyttä ja hyvinvointia.
Täytyy saavuttaa yleiskattava terveydenhoito, mukaan lukien turva taloudellisilta riskeiltä, pääsy laadukkaiden ja olennaisten terveydenhuoltopalvelujen piiriin. Pitää myös olla turvalliset, tehokkaat ja edulliset rokotukset ja lääkkeet kaikille.
Täytyy vähentää merkittävästi vaarallisista kemikaaleista ja ilman, veden ja maaperän saastumisesta sekä pilaantumisesta johtuvia kuolemia ja sairauksia.
Lisää alatavoitteita: https://www.ykliitto.fi/terveytta-ja-hyvinvointia

Tietoa ilmansaasteista
Ilmaan kertyy terveydelle haitallisia saasteita. Ne ovat peräisin liikenteestä, teollisuudesta ja puun poltosta. Ne aiheuttavat usein ärsytystä silmiin, nenään ja kurkkuun. Riittävän suurina määrinä ne ovat hengenvaarallisia.
Katupöly aiheuttaa monelle yskää, nuhaa ja silmien sekä kurkun ärsytysoireita. Korkeina pitoisuuksina katupöly heikentää keuhkojen toimintaa, aiheuttaa hengityselintulehduksia ja lisää keuhkoahtauma- sekä astmakohtauksia. Pölyä nousee herkästi tiellä, missä on soraa tai hiekkaa. Kastelemalla tietä voit vähentää pölyn nousemista. Alla oleva kuva esittää, miltä todella pölyinen ilma näyttää.

Puunpoltto ja vilkas liikenne muodostavat paljon pienhiukkasia, joita on myös katupölyssä. Nämä hiukkaset tunkeutuvat helposti elimistöön, koska ne ovat mikroskooppisen pieniä. Ne lisäävät lasten hengitystieoireita ja -infektioita. Ne myös aiheuttavat kroonisia sydän-, verisuoni- ja hengityssairauksia sekä astmaa ja aivohalvauksia.
Polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet aiheuttavat syöpäriskiä. Ne muodostuvat epätäydellisessä palamisessa, jolloin tuli ei saa riittävästi happea. Yhdisteiden pitoisuus on korkea paikoissa, missä poltetaan puuta. Myös liikenteen päästöt kohottavat hieman PAH-yhdisteiden määrää. Esimerkiksi alla näkyvästä rekasta voi vapautua PAH-yhdisteitä.

Typen oksideista huonoin terveydelle on typpidioksidi.
Se supistaa keuhkoputkia, lisää hengityselinoireita ja voi lisätä
hengitysteiden herkkyyttä muille ärsykkeille, kuten siitepölylle. Typpidioksidia
muodostuu autoista, varsinkin raskaasta liikenteestä. Typen oksideja on eniten
ilmassa ruuhka-aikoina, talvisin ja keväisin heikkotuulisella pakkassäällä.
Rikkidioksidi ärsyttää hengitysteitä. Sen aiheuttamia oireita ovat yskä, hengenahdistus ja keuhkoputkien supistuminen. Astmaatikot ovat erityisen herkkiä rikkidioksidin vaikutukselle. Pakkanen voi pahentaa oireita. Rikkidioksidia muodostuu pääasiassa energiantuotannosta ja laivojen päästöistä.

Musta hiili eli noki koostuu pienistä hiukkasista. Niihin
voi kiinnittyä terveydelle haitallisia yhdisteitä, kuten PAH-yhdisteitä. Musta
hiili sitoo tehokkaasti auringon säteilyä ja voimistaa siten kasvihuoneilmiötä.
Mustan hiilen pitoisuudet ovat korkeimmillaan vilkkaan liikenteen lähellä sekä
alueilla, joilla käytetään puuta talojen ja saunojen lämmityksessä. Mustaa
hiiltä muodostuu puunpoltosta, dieselajoneuvoista ja laivaliikenteestä.
Häkä eli hiilimonoksidi aiheuttaa hapenpuutetta. Häkämyrkytysoireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja heikotus. Suurina määrinä häkä on hengenvaarallista. Häkää on tupakan ja huonosti tuuletetun tulisijan savussa. Esimerkiksi alla olevan kuvan tulisijasta voi vapautua häkää.

Raskasmetalleja on joskus ilmansaasteissa. Sellaiset metallit kuin arseeni, kadmium, nikkeli ja lyijy voivat aiheuttaa syöpää. Raskasmetallien pitoisuudet ovat suuria lähellä metalliteollisuutta.
Haisevat rikkiyhdisteet ovat nimensä mukaisesti
voimakkaan hajuisia. Ne aiheuttavat silmien, nenän ja kurkun ärsytysoireita,
hengenahdistusta, päänsärkyä ja pahoinvointia. Näiden rikkiyhdisteiden
pitoisuus on voimakasta lähellä selluteollisuutta, öljynjalostamoja, jätteenkäsittelylaitoksia
ja jäteveden käsittelylaitoksia.
Miten suojaudut ilmansaasteilta
Tämä on hyvä tietää, jotta et joudu kokemaan saasteiden aiheuttamia oireita. Ensinnäkin sinun kannattaa oleilla etäällä vilkkaasta liikenteestä. Siellä on paljon katupölyä ja pienhiukkasia ilmassa. Jos sinun pitää kulkea vilkkaan liikenteen lähellä, vältä raskasta liikuntaa, jotta et hengitä saasteita liian paljon.
Jos ilmanlaatu on huono kadulla, siirry välittömästi puhtaampaan ilmaan, esimerkiksi sisälle. Pidä ikkunat kiinni ruuhka-aikoina, ettei ilmansaasteita päädy sisäilmaan. Pakkasella voin vähentää saasteiden ja kylmän ilman yhteisvaikutusta, kun lämmität hengitysilmaa lämmittimellä tai kaulahuivilla.

Huolla säännöllisesti autojen ja asuntojen tuloilmasuodattimet (yllä on kuva suodattimesta). Siten vähennät hengitettävän pölyn määrää. Autoissa voit käynnistää ilmastoinnin sisäkierron pölyisillä alueilla.
Jos käytät tulisijaa asunnossa tai saunassa, käytä sitä viisaasti. Varmista, ettei savua pääse kertymään sisälle vaan se haihtuu ulos tehokkaasti.
Jos kaikesta huolimatta altistut ilmansaasteille ja saat oireita siitä, hoida niitä lääkärin ohjeiden mukaan.
Lisää tietoa ilmansaasteista: https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/ilmansaasteiden-terveyshaitat/
https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/miten-vahennat-altistumistasi-ilmansaasteille/
Linkki etusivulle: https://www.kestava-kehitys.com/