Vinkit kestävään jouluun
Joulun aikaan on hyvä miettiä juhlimisen vaikutuksia ympäristöön, vaikka tekeekin mieli ajatella vain joulua, ruokia, lahjoja tai kuusta. Voit hyvillä mielin varmistaa, että vietät joulua kestävästi. Tähän artikkeliin on listattu muutama neuvo siihen.

Aineettomat tai kierrätetyt lahjat
Jos haluat antaa fyysisiä lahjoja, hanki vain aidosti tarpeellisia asioita ennakkoon kysyttyjen toiveiden perusteella. Säilytä ostettujen lahjojen kuitit, jotta on mahdollistaa vaihtaa tai palauttaa jotain tarvittaessa.
Tee lahjat itse, jos se onnistuu. Käsityötaitoja on hyvä harrastaa, joten anna lahjaksi esimerkiksi itsekudotut villasukat, itseleivottuja leivoksia tai itseveistettyjä puuesineitä.
Kierrätetty lahja ei ole huonompi kuin uusi, jos se on käyttökelpoinen! 92 prosenttia suomalaisista ei koe harmistusta kierrätetyistä joululahjoista. Kirpputorit ovatkin pullollaan hyvää tavaraa. Käy katsomassa niistä jotain sopivaa.
Suosi ostoksissa reilua kauppaa ja ympäristömerkittyjä tuotteita, kuten Joutsenmerkkiä tai Euroopan ympäristömerkkiä. Etenkin kotimaiset eettiset tuotteet ovat hyvä valinta.
Paketoi lahjat kierrätysmateriaaleihin. Hyödynnä esimerkiksi saamiesi lahjojen käärepapereita uudestaan. Myös sanomalehti kelpaa lahjojen paketointiin.
Ei turhaa krääsää
Joulun aikaan kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia koristeita, joista useat ovat kertakäyttöisiä tai käytössä vain vähän aikaa. Mieti onko joulun ajan koristeet todella tarpeen ja voisiko kodin koristaa jotenkin muuten? Muovisten koristeiden valmistaminen merkitsee luonnonvarojen kuluttamista, joten kaikki uudet koristeet kasvattavat koristeteollisuuden ympäristövaikutuksia.
Hyödynnä vanhoja ja kierrätettyjä koristeita. Hienot joulukoristeet, -kranssit ja kuusenkoristeet voi valmistaa helposti kierrätysmateriaaleista tai luonnosta löytyvistä materiaaleista. Muista, että myös joulun jälkeisissä alennuksissa kannattaa olla tarkkana!

Kasvisruokia jouluaterialla
Voitko korvata joulukinkun kasvisruoalla tai järvikalalla? Kun lisäät kasvisruokia jouluaterioille, pienennät ympäristökuormaa ja kevennät jouluähkyä. Se johtuu siitä, että lihan tuotannosta syntyy vähemmän kasvihuonekaasuja. Monet kotimaiset jouluruoat ovat sesongin mukaisia kasvisruokia. Suosi siis suomalaisia joulupöydän perinneherkkuja kuten rosollia, laatikoita, punajuurta, perunaa ja sienisalaattia.
Perinteinen joulupuuro on tehty suomalaisesta ohrasta. Sellainen joulupuuro on ilmastolle ystävällinen vaihtoehto riisipuurolle.
Jouluna ruokaa voi kertyä säilöön liian paljon. Muista hankkia ruokaa maltillisesti ja ennakoi ruoan määrä syöjien mukaan. Nykyisin kaupat ovat auki myös jouluna, joten kaupasta on helppo käydä tekemässä täydennysostoksia, jos jotain tarvitaan vielä.
Jos jouluruokia kertyy edelleen liikaa, kannattaa hyödyntää joulun ajan hävikkireseptejä. Esimerkiksi joululaatikot muuntautuvat hetkessä maistuviksi rieskoiksi tai kasvispihveiksi.

Vietä joulu lähellä
Joulun vietto omassa kodissa on ilmastoystävällisempää kuin toiseen maahan lentäminen. Jos kuitenkin jouluperinteenäsi on matkustaa kauemmas joulun viettoon, käytä lentokoneen sijaan esimerkiksi laivaa, yöjunaa tai bussia. Myös täyteen miehitetty vähäpäästöisempi auto on parempi ilmastolle kuin lentokone.
Energian säästö kotona
Lämmitä joulusaunaa vain maltilla ja useammalle saunojalle kerralla. Sähkösauna kuluttaa paljon sähköä. Älä siis lämmitä sähkökiuasta liian pitkiä aikoja ja turhan kuumaksi. Jo 70–80 °C riittää.
Pidä huoneen lämpötila mahdollisimman alhaalla. Säädä lämpötilaa patterista sen sijaan, että päästät lämpöä ulos ikkunasta. Vetäise jalkaan villasukat ja kaiva kaapista vanha villapaita tuomaan lisää lämpöä joulun viettoon.
Muuta ilmanvaihtoa ja lämmitystä tarpeen mukaan. Lämpötila nousee ihan itsestään, kun paikalla on paljon väkeä ja hella on päällä. Hyvä keino on säätää lämmitystä pienemmälle jo ennen lämpökuorman syntymistä. Lämpöä ei tarvitse tuulettaa ulos sitten. Koneellista ilmanvaihtoa voi säätää tehokkaammaksi kokkailun ajaksi, mutta muista palauttaa säätö takaisin sen jälkeen.
Pidä laitteita päällä mahdollisimman vähän. Esimerkiksi uunia ja kiuasta on parempi käyttää eri aikaan kuin samaan aikaan.
Hanki sähkö kotiin jouluksi mahdollisimman älykkäällä
sähköjärjestelmällä tai uusiutuvalla vihreällä sähköllä.
Paista jouluruoat ja leivokset samaan aikaan tai peräkkäin niin, että laitat uudet ruoat uuniin heti paistettujen tilalle. Uunin lämmitykseen uudestaan kuluu enemmän energiaa, kuin lämpimänä pitämiseen.
Täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty. Jos ulkona ei ole pakkasta, voit säilyttää säilyttää ruokia myös siellä suojattuna.

Vietä joulu lähellä
Joulun vietto omassa kodissa on ilmastoystävällisempää kuin toiseen maahan lentäminen. Jos kuitenkin jouluperinteenäsi on matkustaa kauemmas joulun viettoon, käytä lentokoneen sijaan esimerkiksi laivaa, yöjunaa tai bussia. Myös täyteen miehitetty vähäpäästöisempi auto on parempi ilmastolle kuin lentokone.
Vuokrattava joulukuusi tai tekokuusi
Perinteisten joulukuusien kasvatus vaatii vähintään 10 vuotta. Sen hoitoon tarvitaan paljon vaivaa. Kuusen elinkierto kuitenkin päättyy pian joulun jälkeen. Sen sijaan, että käytetty kuusi päätyy jätelaitoksen polttouuniin, on mahdollista myös hankkia vuokrattava tai istutettava kuusi.
Vuokrattavat joulukuuset palautetaan joulun jälkeen, jolloin ne voidaan hyödyntää joulukuusina taas seuraavana vuonna uudestaan. Lopulta kuusen kasvaessa liian suureksi se voidaan jättää metsään kasvamaan. Myös suoraan istutettavia kuusia myydään monin paikoin. Istutettavan joulukuusen voi istuttaa metsään myöhemmin, jolloin kuusi jatkaa hiilen sidontaa ja tarjoaa suojaa eläimille.
Mikäli
olet hankkinut joskus muovikuusen, kannattaa sitä hyödyntää niin pitkään kuin
mahdollista, sillä muovikuusi on perinteistä kuusta ekologisempi vasta 20
vuoden jälkeen.
Yhteenveto
Kun noudatat edes osaa edellä mainituista ohjeista, edistät kestävää kehitystä joulun vieton yhteydessä. Voit kuvitella antavasi paremman ilmaston ja hyvinvoivan luonnon joululahjaksi tuleville sukupolville.
Vietä joulu siis niin, että annat aineettomia tai kierrätettyjä lahjoja, vältät kodin täyttämistä krääsällä, hankit joulupöytään kasvisruokia, vietät pyhiä kotona tai mahdollisimman vähän matkustaen ja hankit uudelleen käytettävän joulukuusen.

Lisää tietoa kestävästä joulun vietosta
https://alaosta.fi/kestavajoulu/
https://www.sitra.fi/artikkelit/viisi-vinkkia-kestavaan-jouluun/
Muita kiinnostavia artikkeleita:
https://www.kestava-kehitys.com/l/muovia-meressa/
https://www.kestava-kehitys.com/l/saasta-luonnonvaroja/
https://www.kestava-kehitys.com/l/vinkit-autoilun-paastojen-pienentamiseen/
https://www.kestava-kehitys.com/l/viisi-vinkkia-kiinteistonhuoltoon/